Pages

Tuesday, 30 September 2014

Segmen Bloglist Cun Oktober 2014 by Ekinnuar

Posted by Jade at 00:27 6 comments
                                                      Assalamualaikum...




Wah! Bestnya bila ada orang jemput kia join segmen dia. Segmen yang aku nak join kali ni adalah Segmen Bloglist Cun Oktober 2014 by Ekinnuar. Walaupun iolls tak cun, namun ku join jua.bahaha!. Jom ramai-ramai kita serbu blog Ekinnuar ni. Kalo terus follow lagi bagus!




Klik Banner!!!!







Happy reading and thank you!


xoxo




                                     



     Tips and tricks for those who want to pull off the most EPIC prank on your friends!








Saturday, 27 September 2014

#2 Liebster Award by Syahirah Valiant

Posted by Jade at 15:50 4 comments

Assalamualaikum



My second Liebster Award tagged by Syahirah Valiant.










So, here's the questions:



1. Pada usia berapakah anda merasakan sesuatu yang perlu anda lakukan adalah satu tanggungjawab untuk anda ?


Emm...pada umur 20an mungkin? Saya pun tak pasti. hehehe..:p




2. Pandangan tentang blog saya.


Blog awak sangat cute!! Saya suka blogskin awak. Ada element Korea disituSaya nak jugak!. Soft, girlish and cute.





3. Lagu favourite anda.


Basically, my favorite song is English song and K-Pop. But the most favorite among the favorites are Blue by Big Bang, Xoxo by EXO and 21 Guns by Greenday. (Dalam playlist di atas adalah antara lagu-lagu favourite saya!)




4. Pernahkah anda merasakan sesuatu yang anda lakukan adalah perkara yang sia-sia ?

Bila saya tak study dalam sehari. Langsung tak tengok buku. Hidup seperti sia-sia tanpa study.




5. Sejak bila start berblogging ?

I started blogging when I was 18.  On December 31, 2012.






6. Boleh anda lawat blog saya setiap hari ?

Setiap kali saya bukak blog, saya akan lawat blog Ira sebab Ira ada dalam bloglist saya. (I hope you'll do the same thing) Saya tak bukak blog setiap hari sebab schedule saya padat. :(


7. Apakah perasaan anda apabila mengetahui pasangan anda telah curang/ ada orang lain ?

Saya tak dapat jawab sebab saya tak tahu. hehe.. Tapi kalau dari sudut psikologi, mengikut Sigmund Freud, manusia akan menggunakan mekanisma bela diri untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Boleh tak saya jawab macam ni? hehehe



8. Tarikh lahir anda ?

I was born on the seventh day of the fourth month in the fourth years of early 90'.




9. Describe about me.

You are cute & kind. So, nice to know you!





10. Apakah perasaan anda ketika ini ?

Seriously, I'm so hungry now. 




11. Apakah kenangan manis yang anda tidak dapat lupakan ?


My early 10 years of my life. mungkin masa tu la. I didn't have many sweet memories. 





Ok, dah habis menjawab kesemua 11 soalan. Kalau sudi sila jawab soalan from me di entri ini.











Happy reading and thank you!

xoxo








[GALERI] 13 Kafe Halal Sekitar Kuala Lumpur Yang Perlu Anda Cuba

Random Post: Berotak Kiri atau Berotak Kanan?

Posted by Jade at 12:57 4 comments
                                                          Assalamualaikum...










Berotak kanan? Berotak kiri? Atau tak ada otak? eh..ini gurauan semata mata. Pernah dengar tentang fakta otak kiri dan otak kanan? Pernah buat ujian untuk menentukan anda berotak kiri atau berotak kanan? Aku pun pernah buat..


Tahukah anda, sama ada kita ni berotak kiri atau berotak kanan tu bukan fakta?? Orang yang berotak kiri lagi logik, analytic, accurate manakala orang berotak kanan creative, muzik bla bla bla... 


Setelah aku belajar pasal otak, baru aku tau. Kita menggunakan semua bahagian otak kita. Bukan hanya 10% seperti yang dikatakan oleh sesetengah individu. Jom berkenalan dengan otak kita!





Otak kita terbahagi kepada beberapa lobes/lobus:-

  • Frontal lobe
  • Parietal lobe
  • Occipital lobe
  • Temporal lobe
  • Insula lobe                                                                                                                                         
Dan setiap lobes/lobus mempunyai fungsi-fungsi tertentu. Sebagai contoh:

Frontal Lobe
Functions
1) Personality.
2) Intellect.
3) Complex learning ability.
4) Planning, mood, smell and social judgement.


Parietal Lobe
Functions
1) Receives and integrates sensory information.
2) Interprets the meaning of a speech.


Temporal Lobe
Functions
1) Areas for hearing and smell.



Occiptal Lobe
Functions
1) Visual center of the brain.
2) Involved in visual perception.


Insula Lobe
Functions
1) Social experience.
2) Interoceptive awareness.



Sebenarnya, kita menggunakan semua bahagian pada otak kita, secara umumnya dari frontal, parietal, occipital, temporal, insula lobe, cerebellum,cerebrum, medulla oblongata sehingga brainstem. Tak ada pun yang hemisphere kiri atau kanan yang dominan



Anatomy of the brain.


Cerebrum dibahagikan kepada hemisfera kiri dan kanan oleh longitudinal fissure.






Anterior = hadapan
Superior = belakang



Kesimpulannya, manusia menggunakan kedua-dua bahagian otak secara sama rata. Dan setiap lobes mempunyai fungsi-fungsi tertentu. Sayangi otak anda, hentikan pengambilan makanan yang berbahaya untuk otak. 


Entri ini hanya untuk pengetahuan tambahan sahaja.




Source: google, Anatomy & Physiology Book (Tortora). 
Tak boleh blah betul cara aku menulis sumber. Kalau lecturer aku nampaknaya aku. hehe..






Happy reading and thank you!

xoxo




Have you seen the AirAsia promo for this stunning destination? Yes, it's for real.




Thursday, 25 September 2014

Segmen: Kapas Putih October Bloglist

Posted by Jade at 23:55 3 comments
                                                              Assalamualaikum...





Hello kalian! Mari kita bersegmen. Join ramai ramai lagi best. The more the merrier.





Syarat senang wajib ikut:

Follow blog kapas-putih.blogspot.com
Buat entry dan letak banner kat atas dan backlink segmen
Tinggalkan URL segmen kat kotak komen

Segmen ni berakhir pada 7.59 am, 30 September 2014.

Berapa banyak penyertaan?? Takder had. Sesiapa sahaja boleh join..











Happy reading and thank you!




xoxo



Wednesday, 24 September 2014

Overdose!

Posted by Jade at 18:43 0 comments
                                                            Assalamualaikum....



Ha! bukan ubat je yang boleh buat kita overdose tau. 


                              


                                                                

                                                             EXO - OVERDOSE                                                             



[Baekhyun] Modeungeol geolgo neol deurikin nan
Ije dorikilsudo eopda
[D.O] Igeon bunmyeong wiheomhan jungdok
So bad no one can stop her
[All] Her love her love [Suho] ojik geugeotman bara
Geunyeoui sarang hanappuningeol
[Baekhyun] Chimyeongjeogin fantasy hwangholhan geu ane chwihae
[D.O] Oh she wants me~ oh she’s got me, [Baekhyun] oh she hurts me
Joha deouk galmanghago isseo
[All] Someone call the doctor nal butjapgo malhaejwo
[Suho] Sarangeun gyeolguk jungdok overdose
[All] Sigani jinalsurok tongjedo himdeureojyeo
[Baekhyun] Jeomjeom gipsugi ppajyeoganda
[D.O] Oh too much neoya your love [All] igeon overdose
[D.O] Too much neoya your love [All] igeon overdose
[Chen] Neoui geu geu sumgillo ono
Boineun neol galguhae jom deo
[Lay] Gappajin sumeuro jilsikdoen hue
Jeonyul geurigo hansum
[All] Her love her love [Xiumin] dokhangeot gata naegen
Heeonalsu eomneun ne sumi
[Luhan] Pineun tteugeowojiji machi modu jibaehae
[Chen] Oh she wants me~ oh she’s got me, [Luhan] oh she hurts me~
[Luhan] Gyesok neoman geurigo geurinda
[All] Someone call the doctor nal butjapgo malhaejwo
[Suho] Sarangeun gyeolguk jungdok overdose
[All] Sigani jinalsurok tongjedo himdeureojyeo
[Baekhyun] Jeomjeom gipsugi ppajyeoganda
[D.O] Oh too much neoya your love [All] igeon overdose
[D.O] Too much neoya your love [All] igeon overdose
[Suho] Modu da naege mureowa [D.O] naega byeonhangeot gatae
[Suho] Simjange niga bakhyeobeorindeut
[Baekhyun] Sesangi ontong neoinde
[D.O] Meomchulsu eobseo imi gadeukhan neol
[Baekhyun] Jigeum i sungan you in my heart
[Sehun] E X O
[Chanyeol] Nan neoreul matgo tto neoreul masinda
Nae simjangi tteollyeowa gyesok deurikyeodo ajik mojara yeah
Sonkkeutkkaji jeonyulsikin galjeung isunganeul jaba
Jiljureul meomchuji ma neomu joha can’’t stop it
[Sehun] Hey Doctor~ jigeum idaero gajinanha
Juchehalsu eomneun ikkeullime neowa naega hana
[Kai] I neukkim eobsineun jugeungeona machangajingeol
Naega saneun iyu neoraneun dalkomhame jungdok
(Someone call the doctor)
[All] Someone call the doctor nan geunyeoga pillyohae
[Suho] Harudo nan beotil su eobseo (beotiji motae)
[All] Beoseonago sipji anheun cheonguk gateun neo
[Baekhyun] Gin gin i deocheun areumdawo
[D.O] Oh too much neoya your love [All] igeon overdose
[D.O] Too much neoya your love [All] igeon overdose


Ni la benda yang aku overdose kan. Sekian~ ~ ~ ~


Read more: http://www.kpoplyrics.net/exo-overdose-lyrics-english-romanized.html#ixzz3EEBFLnfO 






Entri malas. Haha...





Happy reading and thank you!





xoxo

Categories

Anybody's Here???

Let's Shout Out Loud Here!

From Other Website

 

Blog of Memories. Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting