Pages

Saturday, 21 March 2015

Apa itu Jurupulih Perubatan Cara Kerja?

Posted by Jade at 04:03 14 comments
                                                                Assalamualaikum



Say hello to me! Haha.. I've been leaving this blog for about a month (nearly 2 months). Obviously I don't have any interesting story to tell you, my readers and yes, time. Sorry, my bad.

Oh yeah, syukurlah, pada pagi sabtu, 3.23am ini (aku start menaip), aku telah mendapat hidayah untuk menaip satu entri.

Tahu tak kalian, masa aku mula-mula dapat tawaran kursus jurupulih perubatan cara kerja ini, aku langsung tak tahu apa neraka (what the hell is) jurupulih cara kerja ni? And, I was googling this thing. But, what I got? Salah information pulak tu. Ada orang samakan jurupulih cara kerja dengan fisioterapi. So, I thought that jurupulih cara kerja is physiotherapy.

But, when my lecturers told us, from lectures and by reading books, dapatlah aku tahu sikit-sikit what is jurupulih cara kerja. Seriously, aku tak tahu pun pekerjaan ni wujud. Dahlah aku ingatkan masa awal-awal dulu, ot ni macam engineer..lulz sangat! Aku rasa macam loser bila tau hal yang sebenarnya. Well, the truth is bitter than lies kanUwaa..sedihnya menjadi aku.



So, what is JURUPULIH PERUBATAN CARA KERJA or simply known as OCCUPATIONAL THERAPY (OT) ni???

Occupational therapy is a practice that uses goal-directed activity to promote independence in function. ( O'Brien, Hussey 2012, p.3)

Atau pun, menurut AOTA.

Occupational therapy is the art and science of helping people do the day-to-day activities that are important and meaningful to their health and well-being through engagement in valued occupations.

Dan aku percaya, readers aku ni bijak-bijak belaka. So tak payah arr aku nak translate kan. haha..my lazy traits mengalir dalam darah. Sorry gais!

Inilah course yang aku ambik sekarang, it is quite different from my previous course which is Dip. in Science. Though I missed chemistry so much, I can't get back in time. Cewah..tetiba.

Jadi, aku sebagai pelatih ot pulak, bila qualify nanti akan menjadi "Occupational therapist" which is

"an allied health professional who uses occupation, purposeful activity, simulated activities, and preparatory method to maximize the independence and health of any client who is limited by physical injury or illness, cognitive impairment, psychosocial dysfunction, mental illness or a developmental/learning disability".



Kiranya, ot ni membantu memulihkan pesakit/klien yang mempunyai masalah seperti kecederaan fizikal (patah, kudung), strok, masalah kognitif (pemikiran), masalah mental dll supaya mereka dapat melakukan kerja-kerja harian mereka (dengan meningkatkan keberdikarian klien). Ok, apa susah betul ayat aku ni. Berbelibelt

Someone ever told me, "hanya orang yang sakit dan memerlukan rawatan ot sahaja yang akan tahu tentang kewujudan ot". Betul jugak. Sebab orang ramai have no idea about ot. Selalu, kalau nak gi jalan-jalan, naik teksi, uncle teksi selalu tanya, ambik nursing ke? Aku iyekan je sebab malas nak explain. Ada jugak certain pakcik teksi yang tau. Bijak pakcik ni. Mesti sebab dia rajin bertanya. hihihi..

Jadi, aku pun tak tau nak cakap apa lagi, memandangkan aku baru sem 2 (alasan!), aku takut kalau tersilap bagi definition ke apa, nanti lecturer aku terbaca, naya aku. hahaha.. Lagipun, dah nak pukul 4 pagi. Lebih baik aku tidur kan.

Kalau ada something important yang aku perlu bagitahu, maybe I will come up with the " Apa itu jurupulih perubatan cara kerja II" supaya tidakla adik-adik yang hilang punca tak tahu apa tu ot, terus berada dalam kesesatan seperti aku masa mula-mula dapat tawaran kursus ni dulu.

Oh ya! Don't forget that jurupulih perubatan cara kerja (OT) berbeza dengan jurupulih perubatan anggota (fisioterapi) ok.

Ok, jadi for bakal-bakal / calon-calon pelatih ot, kalau ada any inquiries, feel free to ask me. Bak kata moto kkm "Kami sedia membantu".  









Happy reading and thank you!



Sila baca entry sambungan Apa Itu Jurupulih Carakerja Part 2 

*updated: dont email me, just DM me direct to my instagram account. Thanks!



Categories

Anybody's Here???

Let's Shout Out Loud Here!

From Other Website

 

Blog of Memories. Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting